Zkrat v podobě čtyř inkasovaných gólů za 133 sekund zavinil prohru juniorů v Liberci

Nevídaný zkrat v úvodu třetí třetiny na ledě Liberce rozhodl o tom, že zlínští junioři si na své konto připsali již pátou porážku v řadě. V zápase sice vedli už 3:0, ovšem v rozmezí 133 sekund právě po druhé pauze inkasovali hned čtyři góly. Svěřenci Radka Pšurného jsou nyní na 15. místě se ziskem 41 bodů.
40.kolo, so 6.2.2016
Liberec
Zlín
6:3
(0:1, 1:2, 5:0)

Branky a nahrávky: 33. Paločko (TS), 41. Solenský, 42. Svoboda (Solenský, Král), 42. Havlas (Paločko, Zachar), 43. Šír R. (Huňa), 60. Havlas (Paločko, Král) – 11. Sirota (Dalajka), 28. Gago (Dalajka, Sirota), 30. Gago (Sirota, Karafiát). Rozhodčí: Hrubý - Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 7:3 navíc Karafiát (ZLN) a Svoboda (LIB) 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: Bez. Střely na branku: 40:34.

Hosnedl – Turek, Klinger, Kunst, Divila, Tržický – Babec, Šír R., Kalfiřt (C), Huňa, Havlas, Král, Gecko, Solenský, Svoboda, Zachar, Kačírek, Paločko, Chlum

Haloda (43. Barvík) – Sirota, Kobylík, Stuchlík, Váňa, Gazda, Kolařík – Hlaváč, Gago, Miko, Dalajka (C), Lainka, Horváth, Vyoral, Karafiát, Strmiska, Hladiš, Hořanský

Bílí Tygři nevstoupili do utkání se Zlínem zrovna ideálně. Už od samého začátku zlínský tým útočil na branku Lukáše Hosnedla, který měl během celého zápasu dost napilno. V prvních minutách první třetiny se hrálo převážně v obranném pásmu Liberce. V polovině desáté minuty se povedlo svěřencům zlínského trenéra Pšurného dostat puk za záda brankáře Hosnedla - 0:1. Jakub Sirota skóroval téměř úplnou náhodou. O branku se nejdříve pokoušel jeho spoluhráč Patrik Dalajka, jeho střelu ale liberecký gólman zachytil. Sirota využil chvíle nepozornosti, vyrazil Hosnedlovi puk z lapačky a poslal ho do odkryté branky.

Liberečtí se po inkasovaném gólu pokoušeli Zlínu všelijakými způsoby sebrat puk. Ve zbylých několika minutách se hrálo převážně ve střední části ledové plochy. I přes několik pěkných pokusů se ale Tygrům nepovedlo vyrovnat. Oba týmy hrály celou třetinu velmi vyrovnaně. Vyvíjely na sebe velký tlak a snažily se využít všech šancí, které se jim naskytly. Proměněná ale zůstala pouze jedna.

Ve druhé periodě měli ševci navrch. Během prvních čtyř minut si téměř každý z hráčů vyzkoušel bystrost strážce libereckého brankoviště, ale bez úspěchu. Šestadvacátá minuta s sebou přinesla vyloučení libereckého obránce Vojtěcha Divily, což znamenalo přesilovou hru Zlína. Ten se snažil svého zvýhodnění využít. Hosnedlovi se povedlo několik moravských pokusů zmařit, ale dvě sekundy před koncem početní výhody se u pravé tyče nachomítl Michal Gago a zaznamenal další gól pro svůj tým - 0:2. Přesně o dvě minuty později skóroval Michal Gago znovu, tentokrát mezi brankářovy betony - 0:3. Po této rychlé akci si liberecký trenér Petr Haken vyžádal pro své mužstvo oddechový čas.

Ve 32. minutě se tygří útočník Jiří Babec snažil protlačit kotouč do pravého dolního rohu soupeřovy branky. Hosté si tohoto počinu ale okamžitě všimli a nalepili se na Babce jako včely na med. Díky této agresivní reakci Zlína a zalehnutí kotouče jedním z obránců bylo rozhodčími nařízeno trestné střílení pro Liberec. Na ledovou plochu byl Tygry vyslán Matěj Paločko, který nejprve rozhýbal Halodu a pak kotouč elegantně vpálil přesně k levé tyči zařízení - 1:3.

Do třetí periody se vrátil liberecký tým jako vyměněný. Hra byla z jeho strany ihned po úvodním vhazování velmi agresivní a útočníci vyvíjeli na soupeřovu rozehrávku obrovský tlak. Tygrům nakonec trvalo vstřelit branku pouhých osmnáct sekund. Velmi aktivní Samuel Solenský vyslal tvrdou ránu, která proletěla hostujícímu gólmanovi přímo mezi betony - 2:3. Půl minuty po této akci přišla domácí přesilovka, ve které Tygři vytvořili chumel hrnoucí se na Halodu a útočníkovi Danielu Svobodovi se podařilo zápas vyrovnat - 3:3. Vzápětí rozhodčí udělili osobní trest pro již trestaného Jiřího Karafiáta za reakci na liberecký gól. Po tomto incidentu si hosté vyžádali oddechový čas, ale ani ten nepomohl.

Bílí Tygři nabrali energii a hned ve 42. minutě Vojtěch Havlas využil mezeru v předbrankovém prostoru mezi obránci soupeře a rychlou ranou poslal kotouč za Halodu - 4:3. V dalších jednatřiceti sekundách byl puk v síti novu a to zásluhou Radka Šíra - 5:3. Pátý gól byl na zlínského Ondřeje Halodu příliš a brankoviště přenechal Adamu Barvíkovi.

Během dalších tří minut se na trestné lavici Liberce vystřídali Vojtěch Havlas, Marek Zachar a Zdeněk Král. I přes značné oslabení se Tygrům stále dařilo své vedení bránit. S tresty to ale pro libereckou lavici nekončilo. Autor vyrovnávacího gólu, Daniel Svoboda, schytal v 52. minutě od rozhodčích osobní desetiminutový trest, který mu zabránil do konce utkání hrát. Minutu před koncem se Zlínští rozhodli pro hru bez brankáře. Toto rozhodnutí se jim ale vymstilo. Ani šest hráčů nezabránilo poslednímu gólu, který Vojtěch Havlas za pomoci Matěje Paločka tečoval dvě sekundy před koncem do prázdné sítě - 6:3.

Autor: Terezie Hozová, redakce hcbilitygri.cz